Todellinen ja huolestuttava totuus Euroopan vaatetusteollisuuden työoloista

Todellinen ja huolestuttava totuus Euroopan vaatetusteollisuuden työoloista.

Photo by Engin_Akyurt on Pixabay

Viime vuosina on tullut yhä tavallisemmaksi, että eurooppalaiset kuluttajat ostavat eettisesti ja kestävästi tuotettuja vaatteita. Yksi tämän suuntauksen taustavoimista on Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan vaatetehtaiden työoloja koskevien skandaalien lisääntynyt näkyvyys. Vastauksena negatiiviseen lehdistöön yhä useammat eurooppalaiset yritykset ovat ottaneet käyttöön ohjelmia, joilla pyritään takaamaan työntekijöille oikeudenmukainen palkka, turvallinen työympäristö ja hyväksyttävät työajat. Nämä toimenpiteet ovat saaneet monet kuluttajat uskomaan, että Euroopan vaatetusalan työolot ovat parantuneet merkittävästi. Tämä oletus ei voisi olla kauempana totuudesta. Useimmat kuluttajat eivät nimittäin ole tietoisia siitä synkästä todellisuudesta, joka vallitsee edelleen suljettujen ovien takana Euroopan vaatetehtaissa….

Lapsityövoima

Lapset ovat usein vaatetehtaiden skandaalien ensimmäisiä uhreja. Monet kuluttajat eivät ole tietoisia siitä, että monet nuoret työskentelevät vaatetehtaissa yli 60 tuntia viikossa, usein terveytensä ja koulutuksensa kustannuksella. Viime vuosina monet suuret eurooppalaiset vähittäismyyjät ovat jääneet kiinni lapsityövoiman käytöstä vaatetehtaissa. Esimerkiksi espanjalainen vaateketju Zara jäi kiinni useiden romanialaisten tavarantoimittajien lapsityövoiman käytöstä, ja italialainen Benetton palkkasi alaikäisiä työntekijöitä Turkissa. Alaikäisten työllistäminen on usein seurausta epäasianmukaisista rekrytointikäytännöistä. Monet vaatetusalan yritykset palkkaavat kaikkialla maailmassa suuria määriä vuokratyöntekijöitä, joille maksetaan usein hyvin huonoa palkkaa eikä heillä ole mahdollisuutta saada sosiaalietuuksia. Nämä työntekijät rekrytoidaan usein epävirallisesti ja lain ulkopuolella. Avoimuuden puute helpottaa yrityksiä väittämään, etteivät ne tiedä tehtaidensa tilanteesta, jopa silloin, kun työntekijöinä on alaikäisiä.

Epäreilut rekrytointikäytännöt

Monia Aasian vaatetehtaissa vallitsevia epäreiluja rekrytointikäytäntöjä esiintyy myös eurooppalaisissa tehtaissa. Euroopassa monet vaatealan yritykset eivät noudata työntekijöiden palkkaamiseen ja erottamiseen liittyviä lakeja. Esimerkiksi Ranskassa laki vaatii yrityksiä antamaan työntekijöille kahden viikon irtisanomisajan ennen työsuhteen päättämistä. Monet yritykset eivät kuitenkaan noudata tätä sääntöä, vaan irtisanovat työntekijänsä vain kahden päivän irtisanomisajalla. Tämä tunnetaan nimellä “ranskalainen irtisanominen“, ja arviolta 80 prosenttia ranskalaisista yrityksistä syyllistyy tähän käytäntöön. Muita yleisiä epäreiluja rekrytointikäytäntöjä ovat kieltäytyminen palkkaamasta uudelleen lakossa olevia työntekijöitä, työntekijöiden palkkaaminen lyhytaikaisilla sopimuksilla ja etuuksien epääminen viikonloppu- tai ylityötä tekeviltä työntekijöiltä.

Liian pitkät työajat

Monet eurooppalaiset vaatetusalan yritykset toimivat täydellä kapasiteetilla, minkä vuoksi niiden on palkattava jatkuvasti uusia työntekijöitä. Yritykset eivät kuitenkaan useinkaan noudata työntekijöiden palkkaamista koskevia sääntöjä. Usein yritykset syyllistyvät “työvoiman väärinkäyttöön”, mikä tarkoittaa työntekijöiden palkkaamista epätyypillisin ehdoin työvoimakustannusten alentamiseksi. Tämä käytäntö on hyvin yleinen Itä-Euroopan maissa. Yksi yleinen työvoiman väärinkäytön muoto on palkata laittomia työntekijöitä, jotka eivät ole yrityksen kirjanpidossa ja joilla ei näin ollen ole oikeutta sosiaalietuuksiin. Monet vaatetusalan yritykset palkkaavat työntekijöitä lyhytaikaisesti tai osa-aikaisesti, mikä mahdollistaa työlainsäädännön kiertämisen. Toinen työvoiman väärinkäytön muoto on työntekijöiden palkkaaminen “tilapäistyövoiman” avulla, jota on tarkoitus käyttää vain poikkeustapauksissa. Käytännössä monet yritykset kuitenkin käyttävät tätä järjestelmää keinona palkata työntekijöitä halvalla. Tämä johtaa tilanteisiin, joissa työntekijät tekevät samaa työtä kuin kokoaikaiset työntekijät, mutta saavat paljon vähemmän palkkaa.

Huonot työolot

Monet eurooppalaiset vaatetusalan työntekijät joutuvat työskentelemään huonoissa työoloissa. Euroopan unionilla on “työturvallisuutta ja työterveyttä” koskeva direktiivi, jonka mukaan yritysten on ylläpidettävä työntekijöilleen turvallinen ja terveellinen työympäristö. Monet yritykset eivät kuitenkaan noudata tätä sääntöä joko siksi, että ne eivät ole tietoisia velvollisuuksistaan, tai siksi, että ne haluavat leikata kustannuksia. Tämä koskee erityisesti alihankintaa: yhä useammat yritykset palkkaavat mieluummin urakoitsijoita, jotka sitten palkkaavat muita yrityksiä tekemään varsinaisen työn. Kustannustensa vähentämiseksi nämä yritykset pyrkivät usein palkkaamaan työntekijöitä joustavilla sopimuksilla, jotka rajoittavat työntekijöiden oikeuksia. Jotkut yritykset yrittävät jopa kiertää turvallisuus- ja terveysmääräyksiä ja saattavat työntekijänsä terveydelle vaarallisiin tilanteisiin. Esimerkiksi jotkut työntekijät joutuvat työskentelemään vaarallisten kemikaalien parissa puutteelliset suojavarusteet yllään.

Avoimuuden ja vastuuvelvollisuuden puute

Huolimatta siitä, että eurooppalaiset kuluttajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota olosuhteisiin, joissa heidän vaatteensa valmistetaan, he eivät useinkaan pysty sanomaan, ovatko heidän suosikkimerkkinsä toteuttaneet konkreettisia ja tehokkaita toimenpiteitä työolojen parantamiseksi. Tämä johtuu siitä, että useimmat yritykset eivät ole julkaisseet “eettisiä vaatteita” tai “sosiaalista vastuuta” koskevaa raporttia. Monet yritykset väittävätkin ottaneensa käyttöön “eettisiä” tai “kestäviä” käytäntöjä. Useimmat näistä yrityksistä eivät kuitenkaan ole julkaisseet mitään tietoja tehtaita koskevista ohjelmistaan. Avoimuuden puutteen vuoksi kuluttajien on vaikea määrittää, ovatko heidän ostamansa tuotemerkit eettisesti järkeviä. Huolimatta siitä, että useimmat kuluttajat ovat valmiita maksamaan korkeamman hinnan eettisesti tuotetuista vaatteista, monet tuotemerkit eivät ole siirtäneet eettisiin ohjelmiinsa liittyviä lisäkustannuksia. Ne ovat yksinkertaisesti pitäneet hintansa samalla tasolla eivätkä ole yrittäneet selittää hinnankorotuksen syitä.

Päätelmät

Todellinen ja huolestuttava totuus Euroopan vaateteollisuuden työoloista on, että ne ovat usein kaukana täydellisistä. Monet yritykset eivät edelleenkään noudata työturvallisuutta ja työterveyttä koskevia lakeja, palkkaavat työntekijöitä lyhytaikaisilla sopimuksilla ja irtisanovat heidät lyhyellä varoitusajalla. Monet eurooppalaiset kuluttajat eivät ole tietoisia siitä, että monet heidän suosikkimerkkinsä eivät ole noudattaneet eettisiä lupauksiaan. Vaatetusala tarvitsee lisää avoimuutta, parempia säännöksiä ja vahvempaa sitoutumista sosiaaliseen vastuuseen. Vasta sitten eurooppalaiset vaatetusalan työntekijät voivat vihdoin nauttia kunnollisista työoloista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *