Raportti paljastaa vaatetyöläisten köyhyyspalkkoja Euroopassa ja Turkissa

Raportti paljastaa vaatetyöläisten köyhyyspalkkoja Euroopassa ja Turkissa

11.6.2014


Kansainvälisen Clean clothes -kampanjan uusi raportti paljastaa suurille muotiketjuille tuottavien itäeurooppalaisten sekä turkkilaisten vaatetyöntekijöiden kurjat työolot ja köyhyyspalkat.

”Kokoon kursitut palkat – köyhyyspalkkoja vaatetyöntekijöille Itä-Euroopassa ja Turkissa” pohjautuu kattavaan tutkimukseen, jossa haastateltiin yli 300 vaatetyöntekijää kymmenessä maassa Itä-Euroopan alueella ja Turkissa. Alue on merkittävä vaateteollisuudelle, sillä noin puolet EU:hun tuotavista vaatteista tuotetaan maantieteellisellä Euroopan alueella.

Halvan tuotannon takapihoja

Raportin mukaan Itä-Euroopan maat toimivat halvan työvoiman takapihoina länsieurooppalaisille vaatebrändeille- ja jälleenmyyjille. Huolimatta vaatetuotannon pitkästä historiasta ja alueen osaavasta työvoimasta, lähes kaikille vaatteita tekeville maksettiin tutkijoiden mukaan köyhyysrajan alittavaa palkkaa, ja monet joutuivat ottamaan toisen työn selviytyäkseen.

Kyseiset työntekijät tekivät vaatteita yrityksille kuten Hugo Boss, Adidas, Zara, H&M ja Benetton. Kansalliset minimipalkat ovat alueella vain 14–36 % elämiseen riittävästä palkasta. Alimmat palkat suhteessa elämiseen riittävään palkkaan löytyvät Bulgariasta, Ukrainasta ja Makedoniasta, ja ylin Kroatiasta.

– Tutkimuksemme osoittaa, että vaatetyöntekijät tekevät Euroopassakin pitkää päivää, eivätkä silti pysty elättämään itseään. Monimutkaisia tuotantoketjuja ei voi käyttää tekosyynä ihmisten perusoikeuksien rikkomiselle. Kun Zaran ja H&M:n kaltaisten brändien voitot jatkavat kriisistä huolimatta kasvuaan, työolosuhteet vaatteita tuottavissa maissa ovat laskeneet etenkin vuosien 2008–2009 aikana, sanoo Christina Luginbuhl, yksi raportin kirjoittajista.

Brändeilla vastuu

– Uusin raportti osoittaa jälleen kerran, että yritysten vapaaehtoisuuteen perustuva työolojen ja eettisyyden valvonta ei toimi tai valvontaa ei käytännössä ole. Kroatialainen ammattiliittoaktiivihan kertoo tutkimuksessa, että liittojen kaikki aika menee taisteluun laittomia käytäntöjä vastaan, sanoo TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton puheenjohtaja Timo Vallittu.

– Tunnetut merkkiyhtiöt eivät siis pysty takaamaan edes sitä, että heidän vaatteittensa valmistuksessa noudatettaisiin paikallista lakia, edes EU:n jäsenmaissa, Vallittu jatkaa. 

Suomessa tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työntekijät ovat järjestäytyneet TEAMiin. Vallitun viittaus EU-maihin tarkoittaa sitä, että raportissa tutkittujen kymmenen Itä-Euroopan maan  joukkoon kuuluivat Bulgaria, Romania, Slovakia ja Kroatia. 

– Toinen havainto on se, että Länsi-Euroopan markkinoille, myös Suomeen, tuotetaan itäisen Euroopan maissa vaatteita köyhyysrajan alittavilla palkoilla. Kummassakin tapauksessa isot tilaajayritykset rikkovat sitä YK:ssa hyväksyttyä periaatetta vastaan, että yritysten on selvitettävä ihmisoikeusrikkomukset omassa tuotantoketjussaan ja ryhdyttävä toimiin niiden korjaamiseksi. Laittomat, palkattomat ylityöt ja köyhyysrajan alittavat palkathan ovat tosiasiassa ihmisoikeusrikkomus, Vallittu sanoo.

Itä-Euroopan ammattiliitot heikkoja

Tutkitun alueen ammattiliitot eivät pysty taistelemaan työntekijöiden oikeuksien puolesta, mikä vaikeuttaa työntekijöiden oloja. Kroatialainen ay-edustaja totesi, ettei liitoilla ole mahdollisuutta neuvotella suurempia palkkoja, sillä kaikki aika menee laittomien käytäntöjen, kuten pitkäaikaisen palkattoman ylityön kitkemiseen.

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja haluaa tyrmätä mielikuvan, jonka mukaan kunnolliset työolosuhteet voidaan taata maksamalla vaatteista enemmän tai tilaamalla ne Euroopasta. Brändien ja jälleenmyyjien on ryhdyttävä konkreettisiin toimenpiteisiin ja osoitettava todellista sitoutumista, jotta kaikki tuotantoketjun työntekijät saavat elämiseen riittävää palkkaa, työkohteestaan huolimatta.

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja sekä tutkitun alueen ammattiliitot ja työntekijät vaativat eurooppalaisia brändejä ja jälleenmyyjiä varmistamaan välittömästi, että työntekijät saavat peruspalkan, joka on (ilman ylitöitä ja bonuksia) vähintään 60 % kansallisesta keskipalkasta. Ostohinnat on määriteltävä siten, että kunnollisten palkkojen maksu on mahdollista.

Kokoon kursitut palkat on osa kansainvälisen Clean Clothes -kampanjan raporttisarjaa, joka pyrkii kertomaan vaatetyöläisten oloista ympäri maailmaa sekä brändien toimenpiteistä työntekijöiden olojen parantamiseksi. 

Lue lisää:

Suomenkielinen tiivistelmä (pdf)

Kokoon ommellut palkat -raportti (englanniksi)

Lisätietoja:

Anna Härri, Puhtaat vaatteet -kampanjakoordinaattori, Eettisen kaupan puolesta ry, anna.harri(at)eetti.fi, 044 595 0094