Pakistanissa palaneen tehtaan jäljet vievät Saksaan

19.9.2012

Tuhkasta löytyi Okay-merkkisiä farkkuja, joita tuottaa saksalainen halpamerkki KIK – "asiakas on kuningas".

Puhtaat vaatteet -kampanja vaatii saksalaista halpamerkkiä KIKiä myöntämään, että viime viikolla tuhoisasti palanut vaatetehdas Pakistanissa tuotti farkkuja sille.

Kun palo syttyi viime viikon tiistaina, Ali Enterprises -alihankkijan tehtaassa työskenteli noin 650 ihmistä. Lähes puolet heistä kuoli yrittäessään paeta tehtaasta, jonka hätäuloskäynnit, ikkunat ja portaat oli tukittu. Viikonlopun tutkimuksissa löytyi muun muassa vaatteita, joissa oli merkki "Okay". Tätä merkkiä myydään KIKin liikkeissä Saksassa, Itävallassa ja eri puolilla Itä-Eurooppaa.

Tehtaan omistajat on asetettu syytteeseen murhasta, mutta ketään ei ole vielä otettu kiinni. KIKistä ei ole otettu asiaan kantaa.

KIK, jonka nimi tulee saksan kielen sanoista "asiakas on kuningas", on Saksan seitsemänneksi suurin tekstiilien jälleenmyyjä. Sillä on Euroopassa yli 3200 myymälää.  KIKillä on vastuuohjeisto alihankkijoilleen, mutta palanut tehdas oli laiton eikä siellä ollut tehty mitään työ- eikä rakennuslainsäädännön mukaisia tarkastuksia.

"Ulkomaalaiset ostajat eivät välitä täkäläisten tehtaiden työoloista, sanoi pakistanilaisen National Trade Union Federation -ammattijärjestön edustaja Nasir Mansoor. "Puolituntinen vierailu tehtaassa olisi paljastanut, että työntekijöille ei ole tarjolla mitään niistä asioista, joita tehtaiden johtajat kirjaavat ostajille lähetettäviin papereihin."

Puhtaat vaatteet kehottaa KIKiä myöntämään vastuunsa ja ryhtymään heti toimiin tulipalon syyn selvittämiseksi. Työntekijöiden tulee myös saada tarvitsemansa hoito sekä korvauksia kärsimistään vammoista. KIKin tulee myös käydä läpi kaikki muut alihankkijansa ja selvittää niiden turvallisuuskäytännöt.