Tappajafarkut

Tappajafarkut

Tappajafarkkujen taustaa
 

Farkkuja hiekkapuhalletaan, jotta vaate näyttäisi haalistuneelta, kuluneelta tai valkaistulta. Hiekkapuhallus eroaa muista viimeistelytavoista, kuten kivipesusta siten, että sillä saadaan hankausvaikutus vain tiettyihin kohtiin vaatetta. Kuluneennäköiset farkut ovat kannattavaa liiketoimintaa – vähittäiskaupassa hiekkapuhalletuista farkuista saa huomattavasti paremman hinnan kuin tavallisista farkuista.

 
Tappava trendi
 

Trendin todelliset kustannukset ovat kuitenkin piilossa: hiekkapuhallustyöntekijät sairastuvat akuuttiin kivipölykeuhkosairauteen* niissä maissa, joissa suurin osa vaatteistamme valmistetaan, kuten Bangladeshissa, Kiinassa, Meksikossa ja Egyptissä. Yksin Turkissa rekisteröitiin 46:n hiekkapuhaltajina työskennelleen ihmisen menehtyneen kivipölykeuhkoon ennen kuin valtio kielsi hiekkapuhalluksen maaliskuussa 2009. Järjestöjen mukaan todellinen luku saattaa olla paljon rekisteröityä suurempi.
 

Turvallista menetelmää ei voi taata


Koska farkkujen hiekkapuhallusta tehdään yleisimmin pienissä ja tuntemattomissa alihankintaverstaissa, työsuojeluvalvonnan ulkopuolella, suuretkaan farkkutuottajat eivät pysty varmuudella takaamaan, millaisella tekniikalla ja millaisin suojavarustein heidän farkkujensa viimeistelytyö on lopulta tehty. Tämän vuoksi moni tunnettu merkkiyhtiö on luopunut terveydelle haitallisen työmenetelmän käytöstä poistamalla hiekkapuhalletut tuotteet mallistoistaan kokonaan. Esimerkiksi farkkuvalmistajat Levi-Strauss, Benetton ja Pepe Jeans sekä muotijätti Hennes&Mauritz ovat äskettäin ilmoittaneet lopettavansa hiekkapuhallettujen farkkujen myynnin, mikä antaa ymmärtää, ettei alan omavalvonnalla pystytä takaamaan hiekkapuhaltajien työturvallisuutta.

 
Hiekkapuhallus historiaan

 

Puhtaat vaatteet -kampanja yhteistyökumppaneineen pyytää niitä merkkiyhtiöitä, jotka yhä valmistavat hiekkapuhallettuja farkkuja, aloittamaan välittömästi tuotannon vaiheittaisen lopettamisen. Lisäksi kampanja vetoaa kuluttajiin kannustaen näitä kertomaan brändeille, ettei tappajafarkkuja haluta ostaa. Hiekkapuhalluksen yhä sallivia hallituksia kampanja kehottaa kieltämään työmenetelmän hengenvaarallisena sekä harkitsemaan hiekkapuhallettujen tuotteiden maahantuontikieltoa.



Vetoa netissä farkkubrändeihin hiekkapuhalluksen lopettamiseksi!

 


*) Kun farkkuja hiekkapuhalletaan, hiuksenhienoa kivipölyä leijailee hengitysilmassa. Kivipöly on peräisin hiekasta, jolla muokattavaa farkkukangasta tykitetään paineilman avulla. Kivipölyn saastuttama hengitysilma on tuhoisaa ihmiselle sillä se tukkii keuhkotiehyitä aiheuttaen niissä tulehduksia ja arpeutumia. Jos altistuminen jatkuu pitkään, työläinen sairastuu kivipölykeuhkosairauteen eli silikoosiin ja seurauksena on ennenaikainen kuolema. Tautiin ei ole keksitty parannuskeinoa. 



Lisätietoa:

Farkkujen hiekapuhallus on tappava trendi -video kertoo karua tarinaa turkkilaisten hiekkapuhaltahien taistelusta tappajafarkkuja vastaan.

Farkkujen hiekkapuhaltaja altistuu isolle riskille. Juhani Artto, Työmaana maailma 2/2010. 
Entsyymipesuja enenevässä määrin. Tanja Seppänen, Työmaana maailma 2/2010.
Myyjät kaipaavat lisää tietoa. Josetta Nousjoki, Työmaana maailma 2/2010.