Kambodžan vaatetyöntekijät ahtaalla

Kambodžassa vaatetyöntekijät ovat brändien lupauksista ja minimipalkan hienoisesta nostosta huolimatta ahtaalla. Kansainvälisenä ihmisoikeuspäivänä Clean Clothes -kampanja vaatii yhdessä Kambodžan ammattiliittojen ja työntekijöiden kanssa elämiseen riittävää palkkaa vaatetyöntekijöille.

Kambodžan vaateteollisuudelle työskentelee lähes 700 000 työntekijää. Vaatetuotannossa on monia epäkohtia, muun muassa pakotettua ylityötä, lapsityövoiman käyttöä ja rajoitettua järjestäytymisoikeutta. Tehtaissa on ollut myös massapyörtymisiä. On arvioitu, että vuonna 2014 yli 1800 työntekijää on pyörtynyt 24 eri tehtaassa. Pyörtymisten on arvioitu johtuvan kovista tuotantotavoitteista sekä pienistä palkoista, jotka johtavat aliravitsemukseen ja pitkiin työtunteihin. Kambodžan vaatetyöntekijät ovat protestoineet pieniä palkkoja vastaan tammikuussa 2014. Tällöin poliisi ja armeija tukahduttivat väkivaltaisesti mielenosoitukset. Viisi kuoli ja monia loukkaantui.

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja vaatii yhdessä kambodžalaisten ammattiliittojen kanssa, että brändit, kuten H&M, GAP ja Levi’s neuvottelevat liittojen kanssa taatakseen tuotteidensa tekijöille elämiseen riittävät palkat ja järjestäytymisoikeudet.

– Ensimmäinen askel työntekijöiden elinolojen parantamiseen on asettaa minimipalkka 177 Yhdysvaltain dollariin 140 dollarin sijasta. Saadaksemme palkat elämiseen riittävälle tasolle tarvitaan kuitenkin työehtoneuvotteluita brändien ja ammattliliittojen kesken, sanoo Athit Kong kambodžalaisesta ammattiliitto C.CAWDUsta.

Elämiseen riittävä palkka olisi Kambodžassa noin 280 euroa kuukaudessa. Monet isot vaateyritykset, kuten H&M ja Adidas, ovat kyllä sitoutuneet elämiseen riittävään palkkaan, mutta ainakaan Kambodžassa sitoumukset eivät vielä ole riittävästi toteutuneet.

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja vaatii lisäksi, että ammattiliittojen toimintaa sääntelevästa kiistanalaisesta laista järjestetään kunnollinen konsultaatiokierros.

Lue lisää täällä.

Allekirjoita vetoomus vaatetyöntekijöiden puolesta!