EU kielsi haitalliset nahkatuotteet

EU otti merkittävän askeleen toukokuussa 2015 eurooppalaisten kuluttajien suojelemiseksi haitallisilta nahkatuotteilta kieltäessään nahkatuotteet, joiden kromipitoisuus ylittää uudet rajoitukset. Järjestöt huomauttavat, että säädös ei kuitenkaan suojele nahka- ja kenkätehtaiden työntekijöitä.

Uusi Euroopan laajuinen kampanja Change your Shoes pyrkii kohentamaan työ- ja ympäristöolosuhteita kenkä- ja nahkateollisuudessa. Lisäksi kampanjalla halutaan lisätä läpinäkyvyyttä kuluttajien ostamista tuotteista.

— On hälyyttävää, että nahkakenkiä kuluttavat eurooppalaiset saattavat itse asiassa vahingoittaa omaa terveyttään. Puutteellisen työturvallisuuden vuoksi nahka- ja kenkätehtaiden työntekijät  ovat kuitenkin vielä suuremmassa vaarassa matalapalkkaisissa maissa, kuten Intiassa ja Bangladeshissa. He ovat jatkuvassa kosketuksessa saastuneen nahan kanssa, Anna Härri Eettisen kaupan puolesta ry:stä (Eetti) kertoo.

Kromipitoisen nahan kielto on Härrin mukaan pahasti myöhässä.
— Uusi EU-säädös on ensimmäinen askel, mutta jää nähtäväksi, onko sillä todellista tehoa ja positiivisia seurauksia nahka- ja kenkätehtaiden työntekijöille.

Noin 80-85 prosenttia maailman nahkatuotannosta käyttää nahan parkitsemiseen kromia.  Kromi  voi tietyissä olosuhteissa muuntua vaaralliseksi kromi(VI)-yhdisteeksi. Tässä muodossa kromi on ihmiselle erittäin myrkyllistä ja aiheuttaa iho- ja hengityselinten sairauksia.

Nahka- ja kenkäteollisuuden ongelmat eivät ole yhtä laajalti tiedostettuja kuin vaateteollisuuden. Change your Shoes -kampanja tutkii työ- ja ympäristöolosuhteita nahan ja kenkien tuotannossa ja kirvoittaa keskustelua EU-kansalaisten, poliitikkojen ja kengänvalmistajien kesken näistä epäkohdista.

— Tavoitteenamme on parantaa työ- ja ympäristöolosuhteita nahka- ja kenkäteollisuudessa muun muassa muuttamalla eurooppalaisten ostoskulttuuria, vaatimalla yrityksiä kunnioittamaan nahkatehtaiden työntekijöiden ihmisoikeuksia ja nostamalla nahka- ja kenkätehtaiden palkkatasoa, Härri sanoo.