Vaatetusteollisuudesta

Suomen kaupoissa myytävät vaatteet on useimmiten tuotu maahamme pitkien matkojen päästä. Vaatteiden ja asusteiden tuotantoketju raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi on usein pitkä ja sitä on vaikea seurata. Monesti raaka-aine tuotetaan yhdessä maassa, kangas kudotaan toisessa, leikkaus ja ompelu tehdään kolmannessa tai neljännessä maassa.

Suurin osa Suomen markkinoilla tarjolla olevista vaatteista tulee Aasiasta. Tällä hetkellä suurin vaatteiden tuoja on Kiina, mutta Bangladesh, Intia ja Kambodzha tuottavat myös merkittävän osan länteen tuotavista vaatteista. Tekstiiliteollisuuden työntekijöistä suurin osa on naisia.

Tekstiiliteollisuudessa työskentelevän työntekijän päivä on usein erittäin raskas. On vaikea saada elämää järjestykseen, kun palkat ovat pieniä ja työsuhteet epävarmoja. Työntekijöiden oikeuksia rikotaan. Seksuaalinen ahdistelu on yleistä ja palkat eivät riitä elämiseen – lisäksi työntekijät tekevät jopa 18-tuntisia työpäiviä 7 päivää viikossa. Työolojen parantamista yrittävät työntekijät joutuvat usein vaikeuksiin ja heidät voidaan erottaa. Ammatillinen järjestäytyminen on vaikeaa ja joskus se voi olla hengenvaarallista.