Selvitys: Työntekijöiden oikeuksien loukkaukset arkipäivää Kiinan kenkäteollisuudessa

Uuden selvityksen mukaan työntekijöiden oikeuksien loukkaukset, kuten alhaiset palkat ja pakotettu ylityö ovat yhä arkipäivää Kiinan kenkäteollisuudessa.Kiinan Guangdongin maakunnassa sijaitsevissa kolmessa kenkätehtaassa tehdyn selvityksen perusteella tehtaat ovat syyllistyneet toistuvasti työoikeusloukkauksiin ja työntekijöiden pelotteluun. Selvitykseen haastateltiin työntekijöitä tehtaissa, jotka toimittavat kenkiä eurooppalaisille tuotemerkeille, kuten Adidakselle, Clarksille ja Eccolle. “Työntekijöiden tulot jäävät kauas elämiseen riittävästä palkasta ja ylityöhön pakottaminen on yleistä. Lisäksi tehtaat jättävät usein lakisääteiset sosiaaliturvamaksut maksamatta ja välttämättömät työturvallisuusjärjestelyt tekemättä. Tilannetta pahentaa se, että hallitus tukahduttaa työoikeustaistelut väkivaltaisesti”, listaa Anton Pieper, yksi raportin kirjoittajista. Kiina on maailman johtava kenkien tuottajamaa, jossa tuotettiin vuonna 2014 yli 15,7 miljardia kenkäparia. Suurin osa…


Eurooppalaiset kuluttajat vaativat päättäjiltä läpinäkyvyyttä nahka- ja kenkätuotantoon

On lähes mahdotonta saada tietoa ostamiensa kenkien alkuperästä. Suomalaiset vaativat yhdessä muiden EU-kansalaisten kanssa avoimuutta tuotantoketjuihin ja sääntelyä työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Kuvassa Change your shoesin edustajia Euroopan parlamentin ulkopuolella EU-kansalaisten yhteinen vetoomus globaalin kenkäteollisuuden työolojen parantamiseksi toimitettiin 6.4. eri maiden europarlamentaarikoille Brysselissä. Vetoomuksessa vaaditaan läpinäkyvyyttä kenkien ja nahkatuotteiden tuotantoketjuihin ja helppoa tiedonsaantia kenkien tuotanto-olosuhteista kuluttajille. Yli 16 000 EU-kansalaista marssi virtuaalisesti Brysseliin keräämällä yhteensä yli 63 miljoonaa askelta mobiiliaskelmittarilla. Suomalaiset marssivat Change your shoes -sovelluksella yhteensä yli 700 000 askelta avoimuuden puolesta! Europarlamentaarikoille luovutettiin myös vaatimuksia, joita on kerätty kansalaiskeskusteluissa ympäri Eurooppaa. Suomessa vaatimuksia kerättiin Eetin 15-vuotisjuhlaseminaarissa.  Vaatimuksiin kuuluu muun…


Kambodžan vaatetyöntekijät ahtaalla

Kambodžassa vaatetyöntekijät ovat brändien lupauksista ja minimipalkan hienoisesta nostosta huolimatta ahtaalla. Kansainvälisenä ihmisoikeuspäivänä Clean Clothes -kampanja vaatii yhdessä Kambodžan ammattiliittojen ja työntekijöiden kanssa elämiseen riittävää palkkaa vaatetyöntekijöille. Kambodžan vaateteollisuudelle työskentelee lähes 700 000 työntekijää. Vaatetuotannossa on monia epäkohtia, muun muassa pakotettua ylityötä, lapsityövoiman käyttöä ja rajoitettua järjestäytymisoikeutta. Tehtaissa on ollut myös massapyörtymisiä. On arvioitu, että vuonna 2014 yli 1800 työntekijää on pyörtynyt 24 eri tehtaassa. Pyörtymisten on arvioitu johtuvan kovista tuotantotavoitteista sekä pienistä palkoista, jotka johtavat aliravitsemukseen ja pitkiin työtunteihin. Kambodžan vaatetyöntekijät ovat protestoineet pieniä palkkoja vastaan tammikuussa 2014. Tällöin poliisi ja armeija tukahduttivat väkivaltaisesti mielenosoitukset. Viisi kuoli ja monia…


H&M pahasti myöhässä turvallissuuskorjausten varmistamisessa Bangladeshissa

Uusi raportti paljastaa, että H&M on pahasti aikataulusta perässä kriittisten turvallisuuskorjauksien varmistamisessa H&M:n vaatteita tekevillä tehtailla Bangladeshissa. Uusi raportti paljastaa, että H&M on pahasti aikataulusta perässä kriittisten turvallisuuskorjauksien varmistamisessa H&M:n vaatteita tekevillä tehtailla Bangladeshissa. H&M on allekirjoittanut Bangladeshin palo- ja turvallisuussopimuksen (Accord). Sopimuksen allekirjoittajat sitoutuvat työolojen parantamiseen tuotannossaan. Olennainen osa sopimusta on lupaus varmistaa, että tehtaiden turvallisuuspuutteet korjataan. Raportin mukaan H&M:n keskeisillä alihankkijoilla ei ole tehty tärkeitä korjauksia aikataulun mukaisesti. Myöhässä olevia korjauksia ovat muun muassa palo-ovien asennnus ja lukittavien ovien poisto hätäuloskäynneistä. Nämä korjaukset ovat kriittisiä turvalliselle poistumiselle hätätilanteessa. – Kymmeniä tuhansia työntekijöitä jatkaa vaatteiden tekemistä H&M:lle ilman turvallisia…


Kysely: Suomalaiset valmiita maksamaan enemmän eettisistä kengistä

Uuden kyselytutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan enemmän eettisistä kengistä. Kyselyn julkaisee Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti). Kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että EU:n pitäisi asettaa sen alueelle tuotaville tuotteille säädöksiä, jotka suojaavat tuotteita tehneiden työntekijöiden oikeuksia. Lisäksi 78 prosenttia olisi valmis maksamaan vähintään 5 prosenttia lisää eettisesti tuotetuista kengistä. — Yhtä lenkkitossua kokoaa kymmeniä työntekijöitä, jotka saavat esimerkiksi 120 euron kuluttajahinnasta yhteensä vain 2,50 euroa. Heidän palkkansa nostaminen elämiseen riittävälle tasolle ei merkittävästi nostaisi kuluttajahintoja Suomessa, sanoo Eetin kampanjakoordinaattori Anna Härri. Suomalaiset ostavat noin neljä paria kenkiä henkeä kohden vuosittain, yhteensä 21 miljoonaa…


EU kielsi haitalliset nahkatuotteet

EU otti merkittävän askeleen toukokuussa 2015 eurooppalaisten kuluttajien suojelemiseksi haitallisilta nahkatuotteilta kieltäessään nahkatuotteet, joiden kromipitoisuus ylittää uudet rajoitukset. Järjestöt huomauttavat, että säädös ei kuitenkaan suojele nahka- ja kenkätehtaiden työntekijöitä. Uusi Euroopan laajuinen kampanja Change your Shoes pyrkii kohentamaan työ- ja ympäristöolosuhteita kenkä- ja nahkateollisuudessa. Lisäksi kampanjalla halutaan lisätä läpinäkyvyyttä kuluttajien ostamista tuotteista. — On hälyyttävää, että nahkakenkiä kuluttavat eurooppalaiset saattavat itse asiassa vahingoittaa omaa terveyttään. Puutteellisen työturvallisuuden vuoksi nahka- ja kenkätehtaiden työntekijät  ovat kuitenkin vielä suuremmassa vaarassa matalapalkkaisissa maissa, kuten Intiassa ja Bangladeshissa. He ovat jatkuvassa kosketuksessa saastuneen nahan kanssa, Anna Härri Eettisen kaupan puolesta ry:stä (Eetti) kertoo. Kromipitoisen nahan…


Vihdoinkin korvaus Rana Plazan uhreille

Yli kaksi vuotta tuhoisan Rana Plazan tehdasromahduksen jälkeen uhrit ja heidän perheensä ovat saamassa korvauksen onnettomuudesta. Yli 1100 kuolonuhria vaatineen bangladeshilaisen vaatetehtaan romahduksen jälkeen Kansainvälinen työjärjestö (ILO) perusti loukkaantuneille ja kuolleiden omaisille korvausrahaston. Myös yksityishenkilöt pystyivät osallistumaan, mutta panosta odotettiin erityisesti Rana Plazan tehtaissa tuottaneilta brändeiltä. Kuluttajat ja kansalaiset ympäri maailman ovat viimeiset kaksi vuotta kampanjoineet 30 miljoonan dollarin korvaussumman täyttymisen puolesta. Korvaussumman täyttyminen on osoitus kansainvälisen kampanjoinnin ja kansalaisaktiivisuuden mahdollisuuksista muuttaa maailmaa. Työtä on kuitenkin vielä tehtävä; Filippiiniläisessä sandaalitehtaan palossa kuoli toukokuussa 72 työntekijää ja työoikeuksien loukkaukset ovat edelleen globaalissa vaatetuotannossa arkipäivää. Kansainvälinen Clean clothes -kampanja peräänkuuluttaakin eurooppalaisilta poliitikoilta…