Puhtaat vaatteet: On aika lunastaa lupaukset!

Puhtaat vaatteet: On aika lunastaa lupaukset!

7.4.2014


Rana Plazan tuhoisasta tehdasonnettomuudesta tulee tässä kuussa kuluneeksi tasan vuosi. Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto aloitti maanantaina 7.4 Maksa pois! -kampanjan, joka muistuttaa, että kuolleiden omaisille ja onnettomuudessa vammautuneille työntekijöille luvatut korvaukset ovat edelleen maksamatta.

Rana Plazan tuhoisasta tehdasonnettomuudesta tulee tässä kuussa kuluneeksi tasan vuosi. Huhtikuun 24. päivänä vuonna 2013 Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa tapahtui maan tuhoisin tehdasonnettomuus, joka tappoi 1 138 työntekijää. Yli 2000 työntekijää loukkaantui.

Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto aloitti maanantaina 7.4 Maksa pois! -kampanjan, joka osana kansainvälistä Pay Up! –kampanjointia muistuttaa, että kuolleiden omaisille ja onnettomuudessa vammautuneille työntekijöille luvatut korvaukset ovat edelleen maksamatta.

– Tukirahaston tarvitsema 40 miljoonaa Yhdysvaltain dollarin summa on pikkuraha tässä miljardibisneksessä. Vaateyhtiöille kysymys ei ole niinkään rahasta, vaan siitä että myöntää myös käytännössä korvausvastuunsa uhreille ja omaisille, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen sanoo.

Onnettomuuden jälkeen Bangladeshista tekstiilejä ja vaatteita alihankkivat yritykset sopivat kansainvälisten ammattiliittojen aloitteesta avustus- ja korvausrahaston perustamisesta, koska Bangladeshin sosiaaliturvajärjestelmä ei aiempien kokemusten perusteella uhreja auta.

Rahastosta on tarkoitus maksaa korvaukset vammautuneille ja kuolleiden omaisille. Jotta korvauksia päästäisiin maksamaan, rahaston tulisi kerätä 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin pääoma. Brändeistä, joille Rana Plazan tehdas valmisti vaatteita, vasta alle puolet on julkisesti sitoutunut maksamaan lahjoituksia rahastoon.

Ajantasainen lista sitoutuneista yrityksistä löytyy Clean Clothes -kampanjaverkoston sivuilta.

Kansainvälinen Clean Clothes –kampanjaverkosto ja Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto vaativat, että etenkin onnettomuustehtaalta tavaraa tilanneet vaatealan suuryritykset kuten Benetton, KiK ja Children’s Place sitoutuisivat tukemaan uhrien tukirahastoa. Benettoniin kohdistuva kampanja kantaa nimeä United Victims of Benetton.

Romahtaneesta tehdasrakennuksesta pelastettiin noin 2 500 työntekijää, moni vammautuneena. Bangladeshin turma on maailman tuhoisin teollisuusonnettomuus sitten 1984 Intiassa Bhopalissa sattuneen kemiantehtaan räjähdyksen.

Uhreille maksettavien korvausten lisäksi on tärkeää pyrkiä estämään vastaavanlaiset onnettomuudet tulevaisuudessa.

– Bangladeshissa toimivien yritysten tulisi liittyä vaatetehtaiden palo-  ja rakennusturvallisuutta edistävään Accord-sopimukseen. Tämä on konkreettinen askel, jonka yritykset voivat tehdä Bangladeshin vaateteollisuuden työntekijöiden hyväksi, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n kampanjakoordinaattori Anna Härri.

4 asiaa, jota voit tehdä Rana Plazan uhrien puolesta:

  1. Allekirjoita vetoomus!

  2. Oletko Facebookissa? Jos olet, niin julkaise tämä kuva profiilissasi ja ”täggää” kuvaan teksti ”United Colors of Benetton” ja vaadi yhtiötä maksamaan velkansa Rana Plazan uhreille

  3. Oletko Twitterissä? Twiittaa teksti:  "@Benetton please #payup for the victims of #RanaPlaza it is long overdue! #cleanclothes"

  4. Lähellä Benetton-myymälää? Kirjoita oma versiosi oheisesta kirjeestä ja ojenna se myymäläpäällikölle.

Lisätietoja kampanjasta antaa:

Viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry, jukka@sask.fi, p. 040 521 4478

Puhtaat vaatteet -kampanjan koordinaattori Anna Härri, Eettisen kaupan puolesta ry, anna.harri@eetti.fi, p. 044 595 0094

 

Suomessa Clean Clothes –kampanja perustettiin vuonna 2010 ja se kulkee nimellä Puhtaat vaatteet. Yhteistyöjärjestöjä Suomessa olivat sen alkamishetkellä Changemaker, Luontoliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Eettisen kaupan puolesta ry, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Ammattiliitto Pro. Kansainväliseen verkostoon kuuluu 250 organisaatiota 16 Euroopan maasta. Sihteeristö sijaitsee Amsterdamissa.