Puhtaat vaatteet -aktivisteja pidätettiin Kambodzassa

Puhtaat vaatteet -aktivisteja pidätettiin Kambodzassa

14.3.2013

E Garment -tehtaan työntekijöitä lakossa. Kuva: Clean clothes campaign

Kambodzalaisella E Garment -vaatetehtaalla on pahoinpidelty ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä. Kambodzan poliisi pidätti myös viisi kansainvälisen Puhtaat vaatteet -verkoston jäsentä Phnom Penhin kaupungin lähellä sijaitsevan vaatetehtaan ulkopuolella viime tiistaina.

Puhtaat vaatteet -verkoston jäsenet olivat paikalla tapaamassa tehtaan työntekijöitä, jotka olivat menneet lakkoon, kun 41 paikalliseen ammattiliittoon kuuluvaa työntekijää oli irtisanottu tehtaalta laittomasti.

Lakkoilevat työntekijät kertoivat poliisin käyttäneen kovia otteita heitä kohtaan. Lisäksi seitsemää lakossa olevaa työntekijää oli pahoinpidelty kepillä, johon oli lyöty nauloja. Pahoinpitelijöillä tiedetään olleen yhteyksiä tehtaan johtoon.

Työntekijöiden mukaan E Garment -niminen tehdas toimittaa vaatteita tunnetuille kauppaketjuille, kuten Marks & Spencerille, Espritille ja Dieselille. Tehtaalla on läheiset yhteydet paikalliseen poliisiin ja siellä on aiemminkin raportoitu tapahtuneen ihmisoikeusloukkauksia ja työntekijöiden oikeuksien polkemista.

Rauhalliseen mielenilmaukseen yhdessä työntekijöiden kanssa osallistuneet kansainvälisen Puhtaat vaatteet -verkoston jäsenet vietiin paikalliselle poliisiasemalle, missä heitä kuulusteltiin yli kuuden tunnin ajan.

– Jos Kambodzan poliisi pidättää kansainvälisten järjestöjen edustajia vain siksi, että he seisoskelevat tehtaan ulkopuolella, ei ole vaikeata kuvitella, kuinka rajuin ottein ammattiliittojen toimintaa pyritään tukahduttamaan ja kuinka huonolla tolalla ihmisoikeudet täällä ovat, sanoo itävaltalaisen Puhtaat vaatteet -kampanjan koordinaattori Michaela Königshofer.

– Viime kuussa hyökkäyksen kohteeksi joutui viidennellä kuulla raskaana oleva tehtaan työntekijä. Miksi poliisi pidättää meidät, mutta ei tee elettäkään pahoinpitelijöiden kiinnisaamiseksi?

Puhtaat vaatteet -verkoston viisi pidätettyä jäsentä vapautettiin lopulta vähän ennen puolta yötä. Poliisiaseman ulkopuolelle kerääntynyt väkijoukko otti heidät iloiten vastaan. Mukana oli useita tehtaan työntekijöitä, paikallisia ammattiliittojen edustajia ja työntekijöiden oikeuksia ajavien kansalaisjärjestöjen edustajia.

Ben Vanpeperstraete Belgian Puhtaat Vaatteet -kampanjasta kuvailee tapahtunutta näin: – Noin 30 työntekijää osoitti mieltään puolestamme poliisiaseman ulkopuolella koko illan. Paikallinen ammattiliitto C.CAWDU teki kaikkensa saadakseen meidät vapaiksi ja asetti samalla jäsenensä alttiiksi kostotoimille. Puhtaat vaatteet -verkosto jatkaa tilanteen seuraamista ja vetoaa viranomaisiin, jotta väkivaltaisuudet ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen E Garment -tehtaalla saataisiin loppumaan. Toivomme myös, että hyökkääjät asetetaan syytteeseen.

Tehtaan johto kieltäytyy jo tehdyistä sopimuksista

E Garment -tehtaan työntekijät aloittivat lakkonsa 28. tammikuuta, kun tehtaan johto kieltäytyi soveltamasta C.CAWDU-ammattiliiton kanssa solmittua sopimusta 33 irtisanotun ammattiliiton jäsenen työsuhteiden palauttamiseksi. Tämän lisäksi tehtaan johto oli jättänyt huomiotta paikallisen välimiesoikeuden tekemän päätöksen, jonka mukaan tehtaan olisi pitänyt ottaa takaisin töihin kahdeksan irtisanottua C.CAWDUn johtajaa. Heidät oli puolestaan irtisanottu heihin kohdistuneen väkivaltaisen hyökkäyksen jälkeen. Hyökkäys oli tapahtunut tehdasrakennuksen sisällä. Lakon aikana sekä poliiseja että muita pahoinpitelijöitä on kahdesti hyökännyt liittoon kuuluvien työntekijöiden ja ammattiliiton henkilökunnan kimppuun.

Yksi rauhalliseen mielenosoitukseen osallistuneista irtisanotuista E Garment -tehtaan työntekijöistä kertoo työskennelleensä tehtaalla kahdeksan vuotta. Hän sanoo olevansa C.CAWDUn jäsen ja kertoo työntekijöiden olevan pahoillaan, koska tehtaan johto ei suostu kunnioittamaan tehtyä sopimusta ja ottamaan heitä takaisin töihin.

– E Garmentin johto kieltäytyy noudattamasta välimiesoikeuden päätöstä irtisanottujen työntekijöiden työsuhteiden palauttamiseksi. Lisäksi he tekevät yhteistyötä rikollisten kanssa yrittäen näin pelotella työntekijöitä, C.CAWDUn henkilökuntaa ja eurooppalaisia yhteistyökumppaneitamme. Heidän toimintansa täytyy tutkia perusteellisesti ja tarvittaessa heidät täytyy asettaa syytteeseen, sanoo C.CAWDUn johtaja Ath Thorn.

Työntekijät vaativat, että laittomasti irtisanotut ammattiliiton jäsenet saavat työpaikkansa takaisin ja että irtisanotuille ja lakossa oleville työntekijöille maksetaan heille laillisesti kuuluvat palkat. He vetoavat tehtaan omistajiin ja poliisiin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Lisäksi työntekijät vetoavat kansainvälisiin kauppaketjuihin, jotta nämä vaatisivat alihankkijoiltaan järjestäytymisvapauden noudattamista. Vaatimuksiin kuuluvat myös palkkatason nostaminen ja työpaikkaruokailun järjestäminen tehtaalla.

Kambodžassa on parhaillaan käynnissä neuvottelut vaatealan minimipalkkojen korottamisesta.

Puhtaat vaatteet -kampanjan tiedote

Lisätietoja:

  • Eettisen kaupan puolesta ry, Lotta Staffans., lotta@eetti.fi, puh. 050 349 5230
  • Ath Thorn, President of the Coalition of Cambodian Apparel Workers' Democratic Union (C.CAWDU) +855 66 44 6666