Lähes 300 kuolonuhria tekstiilitehtaissa Pakistanissa ja Venäjällä

13.9.2012

Kolme tulipaloa vaati alkuviikosta melkein 300 vaateteollisuuden työntekijän hengen. Kansainvälisten vaatemerkkien on taattava työntekijöittensä turvallisuus vaatii Puhtaat vaatteet -kampanja.

 

Pakistanissa syttyi myöhään tiistai-iltana tekstiilitehtaissa kaksi tulipaloa, joissa kuoli ainakin 289 ihmistä. Tiistaina myös Venäjällä Yegoryevskin kaupungissa kuoli tulipalossa 14 vietnamilaista siirtotyöläistä.

 

Puhtaat vaatteet –kampanja vaatii yrityksiä, hallituksia sekä tehdasomistajia panostamaan enemmän työntekijöidensä turvallisuuteen. Tehdasrakennusten turvallisuus on saatettava ajantasalle ja sekä työntekijöitä että johtoa on koulutettava turvallisuusasioissa. Tärkeintä on turvata työntekijöiden järjestäytymisoikeus, jolloin ne voivat ottaa kantaa mahdollisiin turvamääräysten laiminlyönteihin. Tulipaloissa loukkaantuneilla työntekijöillä on oltava mahdollisuus saada parasta mahdollista hoitoa sekä hyvitystä.

 

Ensimmäinen tulipalo Pakistanissa tapahtui kenkätehtaalla Lahoren kaupungissa vaatien yli 20 ihmisen hengen, ja toinen tulipalo syttyi vain tunteja myöhemmin tekstiilitehtaassa Karachin kaupungissa. Karachin tulipalossa kuoli yli 200 ihmistä, ja ainakin 65 ihmistä loukkaantui hypättyään nelikerroksisen rakennuksen ikkunoista pakoon tulipaloa. Tehtaan omistajat olivat halunneet ehkäistä vaatevarkauksia, joten ikkunoissa oli metalliristikot. Karachin tulipalon epäillään syttyneen tehtaan ensimmäisessä kerroksessa, mutta tulipalojen syistä ei ole vielä tietoa.

 

Puhtaat vaatteet -kampanjaverkosto suree lähes 300 vaatetyöntekijää, jotka kuolivat tulipaloissa.

 

– Nämä kuolemat olisi voitu välttää, sanoo kansainvälisen Clean clothes -verkoston koordinaattori Ineke Zeldenrust. Jos hätäuloskäynnit olisivat olleet kunnossa, työntekijät eivät olisi jääneet loukkuun tehtaaseen. Monissa tekstiilitehtaissa on vaarallista työskennellä, ja työntekijät riskeeraavat henkensä päivittäin tuottaen vaatteita Euroopan ja USA:n markkinoille, Zeldenrust sanoo.

 

Puhtaat vaatteet -kampanja kerää lisätietoa paikallisilta yhteistyökumppaneiltaan, sekä kehottaa yrityksiä, joiden tuotteita tulee kyseisiltä tehtailta astumaan esiin.