Kampanjatuomioistuin: Tekstiilityöläisten vankeus lopetettava

Kampanjatuomioistuin: Tekstiilityöläisten vankeus lopetettava

8.2.2012

Blossom Century -tehtaan työntekijä todisti työoloista tällä H&M:lle tuottavalla tehtaalla. Jos työntekijä puhuu ammattiliiton edustajalle, hänen määräaikaista sopimustaan ei uusita. 95 prosenttia työntekijöistä on töissä 2-6 kuukauden mittaisella työsopimuksella.
NIFTUC-ammattiliiton 2. varapuheenjohtaja todisti massapyörtymisistä tehtailla. Viime vuonna yli 2000 työntekijää pyörtyi kambodzhalaisissa tehtaissa. Työmatkat ja työpäivät seistään eikä pieni palkka riitä ravitsevan ruuan ostamiseen.
Adidas kertoi kantanaan, ettei yhtiö voi ryhtyä Asia Floor Wagen ehdotuksen mukaisiin toimiin mutta että aloite otetaan huomioon Adidaksen omassa "Fair Wage Approach" -ohjelmassa. "Myönnämme, että emme ole vuosien saatossa juuri edistyneet. Emme silti lakkaa yrittämästä", Adidaksen todistuksessa sanottiin. (Kaikki kuvat Clean Clothes Campaign.)

Phnom Penhissä Kambodzhassa annettiin tänään tuomio erikoislaatuisessa oikeudenkäynnissä.

Kaksisataa kambodzhalaista vaatetusteollisuuden työntekijää todisti elinoloistaan Asia Floor Wage –kampanjan järjestämässä tuomioistuimessa, johon osallistui myös joitakin teollisuudenalan ostajia. Tuomio: ostajat ovat syyllisiä. Hankintaketjua pyörittävien yritysten tulee heti alkaa maksaa työntekijöilleen palkkoja, jotka nostavat heidät pois äärimmäisestä köyhyydestä.

Asia Floor Wage –kampanjan järjestämä kuuleminen kesti kaksi päivää. Oikeudenkäynnin aikana kuultiin todistuslausuntoja joukkopyörtymisistä, siitä millaista on asua slummeissa, aliravitsemuksesta, velkaantumisesta, työsuhteiden ketjuttamisesta ja tuhannen liittojohtajan erottamisesta koko sektoria koskeneen lakon jälkeen.

Asia Floor Wage (AFW) on kansainvälisen Clean Clothes –kampanjan aloite, jonka aasialaiset ammattiliitot ovat luoneet ja jonka avulla on mahdollista laskea elämiseen riittävä palkka – seikka, joka niin usein tuntuu niin vaikealta ostotoimintaa harjoittaville yrityksille.

AFW:ta on Euroopassa tehnyt tunnetuksi erityisesti Clean Clothes –kampanjan tutkijatohtori Jeroen Merk, joka tuumaili loppuvuodesta kampanjaverkoston kokouksessa Brysselissä, että kansantuomioistuimen kuulemiset saattavat osoittautua liian pelottaviksi, kun alistettujen ja kouluttamattomien työntekijöiden täytyy todistaa hyvin yksityisistä asioista suuren yleisön edessä. Työntekijät onnistuivat kuitenkin vakuuttamaan tuomarit.

Näin todisti 27-vuotias, Adidakselle tuottavassa tehtaassa työskentelevä nainen:

”Koska tuloni eivät riitä kattamaan perheeni kaikkia perustarpeita, otin vuokranantajalta lainan. Olen hänelle velkaa 50 Yhdysvaltain dollaria (noin 38 euroa), lisäksi hän ottaa korkoa 10 USD (7,5 EUR) joka kuukausi. Yleensä pystyn maksamaan vain korot enkä koskaan pääse aloittamaan lainan takaisinmaksua. Jos sairastun, minulla ei ole rahaa mennä lääkäriin. En tiedä, mitä teen jos niin käy. Olen myös huolissani siitä, että minulla ei ole tarpeeksi rahaa, jotta poikani voisi mennä kouluun.” Naisen poika on kaksivuotias.

Kuulemisessa oli mukana myös joitakin tekstiilialan yrityksiä, kuten Adidas ja Puma. Ne esittivät todisteita ostajan näkökulmasta. Muotibrändit H &M ja Gap sen sijaan kieltäytyivät tulemasta oikeudenkäyntiin, vaikka työntekijöiden esittämät todistajanlausunnot tulivat lähinnä niiden hankkijoiden tehtailta. Kyseiset brändit ovat Kambodzhan suurimpia ostajia ja Kambodzhasta tulee suurin osa niiden tuotteista.

Asiantuntijatodistuksen mukaan Kambodzhan tekstiiliteollisuuden työntekijät ovat inflaation vuoksi menettäneet reaalipalkoistaan 14 prosenttia 12 vuodessa.

”Tuomioistuimessa paljastui se aukko, mikä on yhteiskuntavastuupuhetta suoltavien vaateyritysten puheen ja aasialaisten työntekijöiden kokeman todellisuuden välillä”, sanoi Anannya Bhattacharjee, AFW Alliance –yhteenliittymän koordinaattori. ”Palkkakysymys ulottuu yli rajojen ja sitä tulee myös käsitellä siten. Kansainvälisten osapuolten täytyy työskennellä yhdessä AFW:n tarjoaman mallin mukaisesti, jotta tekstiilityöläiset pääsevät pois köyhyydestä.”

Asia Floor Wagen YouTube-sivu (muun muassa oikeudenkäynnissä kuultuja todistajanlausuntoja)

Asia Floor Wage -aloitteen kotisivu