Levis ja H&M lopettavat farkkujensa hiekkapuhalluksen

10.9.2010

Kansainvälinen farkkuyhtiö Levi Strauss & Co ja ruotsalainen vaatejätti Hennes & Mauritz ilmoittavat kieltävänsä hiekkapuhalluksen kaikessa vaatetuotannossaan vuodenvaihteesta lähtien. Tappavalle kivipölykeuhkolle altistavaa menetelmää käytetään edelleen yleisesti farkkujen haalistamiseen viimeistelyn yhteydessä. Yhtiöt kehottavat myös muita vaateketjuja noudattamaan esimerkkiään.


Levisin ja H&M:n ilmoitus on myönnytys alan ammattiliitoille ja kansainvälisille kampanjaverkostoille, jotka ovat yhä kovaäänisemmin syyttäneet vaateyhtiöitä leikkimisestä työntekijöiden terveydellä ja hengellä. Farkkutuotteiden viimeistelyyn käytetty hiekkapuhallus on todistettavasti aiheuttanut tuhansien työntekijöiden sairastumisen ja vähintään satojen työntekijöiden kuoleman. Pelkästään Turkissa kymmeniä työntekijöitä on kuollut puhalluspölyn aiheuttamaan silikoosiin, joka on parantumaton keuhkosairaus. Todellista uhrien määrää kehitysmaiden lukemattomissa vaatetehtaissa ei tiedä kukaan.

EU:n alueella käsin tehty hiekkapuhallus kiellettiin vaatetusteollisuudessa jo neljäkymmentä vuotta sitten. Turkissa kielto astui voimaan vasta keväällä 2009, ja sitä rikotaan edelleen varsinkin turkkilaisten tehtaiden alihankkijoina käyttämissä hikipajoissa. Turkki on maailman kolmanneksi suurin farkkujen viejä. Kiellon jälkeen turkkilaiset valmistajat ovat ohjanneet hiekkapuhalluksen alihankintojaan Kiinaan, Intiaan, Egyptiin ja Bangladeshiin.

Altistuminen pölykeuhkolle johtuu puutteellisista tai olemattomista suojausmenetelmistä ja olemattomasta valvonnasta. Molemmat ovat tavallisia muotivaatteiden tuotantoketjussa erityisesti kehitysmaiden tehtaissa.

Manuaalinen hiekkapuhallus on valmistajalle edullisempaa kuin vaihtoehtoiset haalistusmenetelmät. ”Työläisen henki on halvempi kuin suojalaitteet”, kuittasi alaan perehtynyt turkkilainen lääkäri kansainvälisen Clean Clothes –kampanjan raportoijille.

Levis ja H&M ilmoittavat yhteisessä tiedotteessaan, että niillä on kummallakin hankintaehdoissaan tiukat määräykset hiekkapuhaltajien työsuojelusta, mutta määräyksiä kierretään alihankintaketjussa. Ammattiliitot ja kampanjaverkostot ovat jo vuosia kyseenalaistaneet yhtiöiden oman valvonnan tehokkuuden. Ne ovat vaatineet suuria merkkiyhtiöitä ostamaan farkkunsa valmistajilta, jotka eivät käytä hiekkapuhallusta.

Levis ja H&M ilmoittavat lopettavansa kaikki vaatehankinnat hiekkapuhallusta käyttäviltä valmistajilta ensi vuoden alusta lähtien. Tämän jälkeenkin useat merkit käyttävät hiekkapuhallusta tuotantoketjussaan. Hiekkapuhalluksella käsiteltyjä farkkuja myydään runsaasti myös Suomen markkinoilla. Kotimaisessa farkkutuotannossa menetelmä ei ole käytössä.

Farkkujen hiekkapuhaltaja altistuu isolle riskille. Lue juttu SASKin Työmaana maailma –nettilehdestä…