Vihdoinkin korvaus Rana Plazan uhreille

Yli kaksi vuotta tuhoisan Rana Plazan tehdasromahduksen jälkeen uhrit ja heidän perheensä ovat saamassa korvauksen onnettomuudesta.

Yli 1100 kuolonuhria vaatineen bangladeshilaisen vaatetehtaan romahduksen jälkeen Kansainvälinen työjärjestö (ILO) perusti loukkaantuneille ja kuolleiden omaisille korvausrahaston. Myös yksityishenkilöt pystyivät osallistumaan, mutta panosta odotettiin erityisesti Rana Plazan tehtaissa tuottaneilta brändeiltä.

Kuluttajat ja kansalaiset ympäri maailman ovat viimeiset kaksi vuotta kampanjoineet 30 miljoonan dollarin korvaussumman täyttymisen puolesta. Korvaussumman täyttyminen on osoitus kansainvälisen kampanjoinnin ja kansalaisaktiivisuuden mahdollisuuksista muuttaa maailmaa.

Työtä on kuitenkin vielä tehtävä; Filippiiniläisessä sandaalitehtaan palossa kuoli toukokuussa 72 työntekijää ja työoikeuksien loukkaukset ovat edelleen globaalissa vaatetuotannossa arkipäivää. Kansainvälinen Clean clothes -kampanja peräänkuuluttaakin eurooppalaisilta poliitikoilta tuotantoketjujen sääntelyä, jotta yritykset voidaan asettaa vastuuseen ja uhreille saadaan kompensaatio helpommin.

Asiasta uutisoivat Eettisen kaupan puoelsta ry ja SASK.

Uutinen Eetin sivuilla löytyy täältä.

Uutinen SASK:in sivuilla löytyy täältä.