Ajankohtaista

Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) selvityksen mukaan suomalaisilla vaateyrityksillä on parannettavaa yhteiskuntavastuutyössään. Kaikki tutkitut yritykset hankkivat osan tuotteistaan ihmisoikeusloukkauksille alttiista, niin sanotuista riskimaista. Silti yksikään yritys ei ole sitoutunut maksamaan elämiseen riittävää palkkaa vaatetyöläisille.
Kansainvälisen Clean clothes -kampanjan uusi raportti paljastaa suurille muotiketjuille tuottavien itäeurooppalaisten sekä turkkilaisten vaatetyöntekijöiden kurjat työolot ja köyhyyspalkat.
Rana Plazan tuhoisasta tehdasonnettomuudesta tulee tässä kuussa kuluneeksi tasan vuosi. Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto aloitti maanantaina 7.4 Maksa pois! -kampanjan, joka muistuttaa, että kuolleiden omaisille ja onnettomuudessa vammautuneille työntekijöille luvatut korvaukset ovat edelleen maksamatta.
Kansainvälisen Clean Clothes –kampanjaverkosto paljastaa tuoreessa tutkimuksessaan, että useimmat brändit eivät tee mitään taatakseen ompelijoille elämiseen riittävän palkan.
Sotilaspoliisin voimalla työläisiään vahtinut tehtailija hävisi kiistan ja joutuu palauttamaan työntekijöiden oikeudet.
Bangladeshin hallituksen odotetaan lähipäivinä korottavan tekstiilialan minimipalkan 5300 takaan eli noin 50 euroon. Tämä on vielä kaukana elämiseen riittävästä palkasta, ja tuhannet vaatetyöläiset ovat jatkaneet mielenosoituksia suurempien korotusten puolesta.
Vaikka puoli vuotta bangladeshilaisen Rana Plaza -vaatetehtaan romahduksesta on kulunut, harva onnettomuuden uhreista on saanut vielä korvauksia. Onnettomuudessa kuoli yli 1100 työntekijää ja tuhansia loukkaantui.
Bangladeshin vaatetehtaiden palo- ja rakennusturvallisuutta ryhdytään kohentamaan laajalla valvontaohjelmalla, jossa ovat mukana alan kansainväliset ammattiliitot, joukko kampanjajärjestöjä sekä 70 kansainvälistä merkkiyhtiötä ja kauppaketjua. Suomessa toimivista vaatemyyjistä turvallisuussopimukseen ovat toistaiseksi sitoutuneet Stockmann ja saksalaisketju Lidl. Suomalaisille tuttuja kansainvälisiä vaatemerkkejä mukana on useita.
Yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa Bangladeshista tuotteensa hankkivia yrityksiä vaaditaan sitoutumaan palo- ja rakennusturvallisuutta koskevaan sopimukseen. H&M ja Inditex ovat ilmoittaneet sitoutuvansa sopimukseen.
Keskiviikkoinen Rana Plaza tehdasrakennuksen romahdus Bangladeshissa lähellä Dhakaa on vienyt 304 tekstiilityöntekijän hengen. Yli tuhat ihmistä on haavoittunut ja satoja etsitään vielä. Puhtaat vaatteet -kampanja sekä ammattiliitot ja kansalaisjärjestöt Bangladeshissa ja maailmanlaajuisesti vaativat kansainvälisiltä vaateyrityksiltä välittömästi toimia tehdasturvallisuuden parantamiseksi.
RSS ATOM