Selvitys: Työntekijöiden oikeuksien loukkaukset arkipäivää Kiinan kenkäteollisuudessa

Uuden selvityksen mukaan työntekijöiden oikeuksien loukkaukset, kuten alhaiset palkat ja pakotettu ylityö ovat yhä arkipäivää Kiinan kenkäteollisuudessa.Kiinan Guangdongin maakunnassa sijaitsevissa kolmessa kenkätehtaassa tehdyn selvityksen perusteella tehtaat ovat syyllistyneet toistuvasti työoikeusloukkauksiin ja työntekijöiden pelotteluun. Selvitykseen haastateltiin työntekijöitä tehtaissa, jotka toimittavat kenkiä eurooppalaisille tuotemerkeille, kuten Adidakselle, Clarksille ja Eccolle.

“Työntekijöiden tulot jäävät kauas elämiseen riittävästä palkasta ja ylityöhön pakottaminen on yleistä. Lisäksi tehtaat jättävät usein lakisääteiset sosiaaliturvamaksut maksamatta ja välttämättömät työturvallisuusjärjestelyt tekemättä. Tilannetta pahentaa se, että hallitus tukahduttaa työoikeustaistelut väkivaltaisesti”, listaa Anton Pieper, yksi raportin kirjoittajista.

Kiina on maailman johtava kenkien tuottajamaa, jossa tuotettiin vuonna 2014 yli 15,7 miljardia kenkäparia. Suurin osa Kiinassa tuotetuista kengistä menee vientiin. Suomeenkin tuoduista kengistä hieman yli puolet tulee Kiinasta (11 miljoonaa paria).Tricky Footwork – The Struggle for Labour Rights in the Chinese Footwear Industry -selvityksen julkaisi Euroopanlaajuinen Change your shoes -kampanja, joka edistää eettistä kenkien ja nahan tuotantoa. Kampanjassa on mukana 15 eurooppalaista ja 3 aasialaista järjestöä. Hanketta toteuttaa Suomessa Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti).

Suomenkielinen tiivistelmä löytyy täältä: http://bit.ly/25grCla
Koko selvitys (englanniksi) löytyy täältä: http://bit.ly/1szG1L0
Aivan muuta luettavaa: Puhelinliittymä – Rannikkoseutu.fi

www.puhtaatvaatteet.fi/kengat/
www.eetti.fi